VZ VIJ TOCIM

NOVOSTI VINARIJA KERMAN

Posted on Posted in Novosti

Među dvanaest vinskih sorti teško se opredijeliti za samo jednu.

Posebnosti su traminac i pušipel.

 

VINO KERMAN
Sto tisuća litara vina Zvonko Kerman proizvodi najmodernijom tehnologijom pod strogo kontroliranim uvjetima.

Na prvim obroncima početka alpskoga područja u Gornjem Međimurju, na južnim sunčanim padinama vinogorja Svetoga Urbana, na površini od sedam hektara novi su mladi vinogradarski nasadi Zvonka Kermana, čija su vina nadaleko poznata ne samo na međimurskom području nego i diljem sjeverozapadne Hrvatske, kao i na zagrebačkome te turističkome dalmatinskom tržištu. Brigu o vinogradarskim nasadima u kojima uzgaja čak dvanaest vinskih sorti; od zelenoga silvanca, rajnskoga rizlinga, graševine do autohtonoga međimurskog pušipela, sauvignona, chardonnaya, pinota sivoga i crnoga, traminca, žutoga muškata, zvveigelta i cabernet sauvi-gnona, povjerio je petorici vinogradara stalno zaposlenih tijekom čitave godine, dok poslove podrumarenja sam predvodi u suradnji s hrvatskim enološkim stručnjacima i stručnjakom talijanske enološke kuće s kojom surađuje.

OSJETLJIVO I ZAHTJEVNO
Kako kaže, proizvodnja vina je previše osjetljiv i zahtjevan posao i ništa se ne smije prepustiti slučaju, tim više jer se radi o velikoj proizvodnji. Naime, u svojim podrumima u Svetom Urbanu, Kerman proizvodi 100 tisuća litara vina pod strogo kontroliranim uvjetima i pomoću najmodernije tehnologije, tako da njegova vina zadržavaju sve specifičnosti i arome pojedinih vinskih sorti. Tijekom tehnološkoga postupka odvajaju se bobice grožđa od peteljki, prešaju se u pneumatskim prešama, a posebnost ove vinarije pročišćavanje je mošta kroz posebne flotacijske pumpe. Tako se dobiva potpuno pročišćen, bistar mošt, koji se potom podvrgava ciljano vodenoj i kontroliranoj fermentaciji na temperaturi od 16 stupnjeva Celzijevih.

ŠAMPIONSKA I ZLATNA VINA
Rezultat je visoka kvaliteta, o čemu svjedoče i brojna priznanja, nagrade i diplome koje vina Kerman redovito dobivaju na brojnim vinskim izložbama i sajmovima. Primjerice, u Vinici je Kermanov sivi pinot proglašen za šampiona izložbe kao najbolje ocijenjeno vino sjeverozapadne Hrvatske u konkurenciji od 350 uzoraka, na „Vinoviti” u Zagrebu su se pozlatila Kermanova vina žuti muškat, zeleni silvanac i graševina, a gotovo da među svim njegovim sortama nema vina koje nije nagrađeno nekom od medalja i priznanja. Stoga je Zvonko Kerman s pravom ponosan na sva svoja vina, a posebno ističe traminac, koji je uvršten među najbolja hrvatska vina. No i sva druga njegova vina ravnopravno konkuriraju ne samo hrvatskim nego i slovenskim i drugim vinima koja se pojavljuju na hrvatskome tržištu.

DEGUSTACIJE I GOZBE
Kao posebnost ističe i pušipel, zaštićenu međimursku autohtonu sortu koju proizvodi u dvije vrste, kao pušipel klasik i pušipel prestiž. Vrhunska kvaliteta pušipela neusporediva je s nekadašnjim „kiselišem”, a postiže se reduciranjem broja pupova na trsu pa malo grozdova prikupi istu količinu šećera, mineralnih tvari i aroma kao veliki urod, što rezultira mnogostruko većom kvalitetom vina – pojasnio je Zvonko „tajnu” pušipela. Osim na međimurskoj, njegova vina naročito su poznata na varaždinskome području jer su prisutna na mnogim velikim varaždinskim manifestacijama, primjerice, Špancirfestu te Sajmu lova, ribolova i turizma, uz brojne degustacije za vrijeme različitih društvenih događanja, kao i u ugostiteljskim objektima i prodavao-nicama vina. Moram reći da su vlasnici koji imaju u ponudi naša vina izuzetno zadovoljni i mnogi od njih svjedoče da im se udvostručila prodaja otkako imaju naša vina – kaže Zvonko Kerman.

NAVRATITE U NEDELIŠĆE
Oni koji se žele uvjeriti u vrsnoću vina Kerman mogu navratiti u Nedelišće do Varaždinske 12 A, u podrum, gdje će ih domaćin počastiti degustacijom željenih vinskih sorata i domaćim delicijama te ih upoznati sa specifičnostima i „tajnama” svojih vina. Kušaonicu vina ima i u vinariji u Svetom Urbanu. Tamo u dvorani za pedesetak osoba priređuje degustacije i domjenke, ali i različite proslave vinskih blagdana, rođendana i svakovrsna druženja uz tradicionalne međimurske i zagorske delicije. U ovim predblagdanskim danima darivanja Kermanove butelje vina svakako su prigodne za darovati i  nazdraviti.

2 thoughts on “NOVOSTI VINARIJA KERMAN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *